Jedzenie w
naszym życiu przechodzi różne etapy, ten pierwszy gdzie ważniejsza od samego
jedzenia jest potrzeba bliskości z rodzicielką, kolejny, który często kojarzy
się z chęcią jedzenia tylko kilku ulubionych, znanych smaków i niechęcią do
poznawania nowych. Ale jak dobrze, że przychodzi ten etap, w którym chcemy
poznawać, szukać, łączyć i tworzyć nowe smaki. Jak dobrze, kiedy oprócz
przyjemności z jedzenia mamy przyjemność z dzielenia się wrażeniami z kimś
bliskim. Jedzenie to sztuka, którą tworzymy za pomocą zmysłów: wzroku, słuchu, węchu,
ale nade wszystko smaku. Dlatego to sztuka wyjątkowa, której kreatorem jest
zmysł smaku.
Dla mnie,
jako autorki nazwy bloga ZMYSŁ SMAKU, w przygotowywanych przeze mnie daniach,
na pierwszym miejscu jest zawsze smak. Umiejętność kreowania smaku jest tą umiejętnością do
której dążę każdego dnia, nie tylko gotując, ale myśląc o tym, co można w
kuchni stworzyć. ( Katarzyna Hryciuk)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz