środa, 20 lutego 2013

Krok ku wiośnie - Jajka symbol życia .

              Wiosna zbliża się dużymi krokami . Z ta porą roku kojarzą mi się jajka . Nie tylko z okazji Wielkanocy ale z zjawiskiem budzenia się przyrody do życia . Świeża  zielona trawa , liścia na drzewach ,pierwsze kwiaty i jajka w różnych odsłonach .
Jajka w sosie , sałatce ,nadziewane ,zapiekane oj dużo by pisać :)


Statystyki donoszą, że Polacy zjadają w roku średnio 174 jaja na osobę tj ok 3 jajka tygodniowo .
Na rynku mamy jajka kurze, gęsie ,kacze , przepiórcze i strusie.

Jajko to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów oraz bezcennych kwasów tłuszczowych omega 3.

Jest tam dużo witamin A, D, E i K i sporo z grupy B. Pod samą skorupką kryj się sporo witaminy C, która najczęściej występuje w produktach roślinnych. W żółtku jest beta-karoten oraz luteina ma ona ogromne znaczenia dla wzorku.

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza ok. 10 jajek tygodniowo. Chodzi głównie o żółtka, ponieważ białko możemy spożywać bez ograniczeń.

Słońce coraz wyżej na niebie dni coraz dłuższe a co za tym idzie mam więcej czasu na wymyślanie i przyrządzanie potraw z moim składnikiem  JAJKIEM .


Jajko to nie kończący się temat używamy je do wszystkiego i możemy z niego wyczarować setki dań , zup, przystawek ....


Sałatka szynkowo - jajeczna  z truskawkami

składniki
    5 szt truskawek
    20 dag polędwicy wędzonej lub innej szynki
    1/2 szt ogórka zielonego
    3 szt jajka,
    3 łyżki majonezu,
    Sól,
    1 łyżka jogurtu naturalnego

Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Polędwiczkę wędzoną lub inna szynkę kroimy  w plastry paseczki i na końcu w kosteczkę. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. dodajemy majonez i jogurt , solimy do smaku. Podajemy schłodzone.





 Kolejny krok w stronę wiosny :)

Przystawka smaczna zdrowa , możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub kolacyjne .

Jajka w sosie szpinakowym

składniki

    4 jajka,
    1/2 opakowania szpinaku świeżego
    2 łyżki masło,
    Vegeta Natur Podravka
    pieprz biały
    3 ząbki czosnku

Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy , przecinamy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy wyciśnięty czosnek , dodajemy szpinak i smażymy. Dolewamy odrobinę  wody . Dusimy jeszcze chwilę. doprawiamy Vegetą Natur i pieprzem do smaku. Miksujemy szpinak na gładki sos. Polewamy połówki jajek. 




Sos szpinakowy doprawiamy Vegetą Natur 




Nie jest powiedziane , że sosy muszą być mięsne lub na mięsie . U mnie podstawa sosiku są kawałki zdrowych warzyw.

Jajka w sosie warzywnym w śmietanie

składniki
   1 szt cukinia młoda,
    1 szt cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 szt papryka czerwona,
    pietruszka,
    oregano,
    2 łyżki śmietany 12 proc,
    4 szt jajka,
    1 szkl bulionu warzywnego
   Vegeta Natur do grillowanych warzyw

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki. Cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw -mieszamy i podlewamy wywarem warzywnym. Dusimy kilka minut i zaciągamy lekko śmietaną. Doprawiamy pietruszką, oregano, Vegetą Natur do warzyw  i pieprzem do smaku. Jajka gotujemy na twardo obieramy , przekrawamy na pół i podajemy w sosie warzywnym.




 Sos warzywny doprawiamy Vegeta Natur do grillowanych warzyw 


I na koniec 

Wiosenne jajka  na liściach szpinaku

składniki

    7  jajek
    5 łyżek kukurydzy
    2 kawałki papryki marynowanej
    Przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
    1 łyżka majonezu,
    1 łyżka jogurtu,
    25 dag twarogu
    natka pietruszki
   Vegeta


Jajka gotujemy na twardo. Pięć ugotowanych jajek przekrawamy i usuwamy żółtka dwa pozostałe siekamy razem z wyjętymi żółtkami.  Do posiekanych jajek dodajemy pokruszony twaróg , odcedzona kukurydzę , posiekana natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę marynowaną . Doprawiamy pastę jogurtem ,majonezem, dodajemy mieszankę przypraw  pomidory  z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy Vegetę  do smaku. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy obficie do jajek. Faszerowane jajka układamy na liściach szpinaku ,posypujemy obficie przyprawą






Ewa Sidor   www.MojakuchniaMalutka.blogspot.com     aby do wiosny :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz