Jajka w sosie , sałatce ,nadziewane ,zapiekane oj dużo by pisać :)
Na rynku mamy jajka kurze, gęsie ,kacze , przepiórcze i strusie.
Jajko to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów oraz bezcennych kwasów tłuszczowych omega 3.
Jest tam dużo witamin A, D, E i K i sporo z grupy B. Pod samą skorupką kryj się sporo witaminy C, która najczęściej występuje w produktach roślinnych. W żółtku jest beta-karoten oraz luteina ma ona ogromne znaczenia dla wzorku.
Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza ok. 10 jajek tygodniowo. Chodzi głównie o żółtka, ponieważ białko możemy spożywać bez ograniczeń.
Słońce coraz wyżej na niebie dni coraz dłuższe a co za tym idzie mam więcej czasu na wymyślanie i przyrządzanie potraw z moim składnikiem JAJKIEM .
Jajko to nie kończący się temat używamy je do wszystkiego i możemy z niego wyczarować setki dań , zup, przystawek ....
Sałatka szynkowo - jajeczna z truskawkami
składniki
5 szt truskawek
20 dag polędwicy wędzonej lub innej szynki
1/2 szt ogórka zielonego
3 szt jajka,
3 łyżki majonezu,
Sól,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Polędwiczkę wędzoną lub inna szynkę kroimy w plastry paseczki i na końcu w kosteczkę. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. dodajemy majonez i jogurt , solimy do smaku. Podajemy schłodzone.
Kolejny krok w stronę wiosny :)
Przystawka smaczna zdrowa , możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub kolacyjne .
Jajka w sosie szpinakowym
składniki
4 jajka,
1/2 opakowania szpinaku świeżego
2 łyżki masło,
Vegeta Natur Podravka
pieprz biały
3 ząbki czosnku
Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy , przecinamy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy wyciśnięty czosnek , dodajemy szpinak i smażymy. Dolewamy odrobinę wody . Dusimy jeszcze chwilę. doprawiamy Vegetą Natur i pieprzem do smaku. Miksujemy szpinak na gładki sos. Polewamy połówki jajek.
Przystawka smaczna zdrowa , możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub kolacyjne .
Jajka w sosie szpinakowym
składniki
4 jajka,
1/2 opakowania szpinaku świeżego
2 łyżki masło,
Vegeta Natur Podravka
pieprz biały
3 ząbki czosnku
Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy , przecinamy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy wyciśnięty czosnek , dodajemy szpinak i smażymy. Dolewamy odrobinę wody . Dusimy jeszcze chwilę. doprawiamy Vegetą Natur i pieprzem do smaku. Miksujemy szpinak na gładki sos. Polewamy połówki jajek.
Sos szpinakowy doprawiamy Vegetą Natur
Nie jest powiedziane , że sosy muszą być mięsne lub na mięsie . U mnie podstawa sosiku są kawałki zdrowych warzyw.
Jajka w sosie warzywnym w śmietanie
składniki
1 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szt papryka czerwona,
pietruszka,
oregano,
2 łyżki śmietany 12 proc,
4 szt jajka,
1 szkl bulionu warzywnego
Jajka w sosie warzywnym w śmietanie
składniki
1 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szt papryka czerwona,
pietruszka,
oregano,
2 łyżki śmietany 12 proc,
4 szt jajka,
1 szkl bulionu warzywnego
Vegeta Natur do grillowanych warzyw
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki. Cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw -mieszamy i podlewamy wywarem warzywnym. Dusimy kilka minut i zaciągamy lekko śmietaną. Doprawiamy pietruszką, oregano, Vegetą Natur do warzyw i pieprzem do smaku. Jajka gotujemy na twardo obieramy , przekrawamy na pół i podajemy w sosie warzywnym.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki. Cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw -mieszamy i podlewamy wywarem warzywnym. Dusimy kilka minut i zaciągamy lekko śmietaną. Doprawiamy pietruszką, oregano, Vegetą Natur do warzyw i pieprzem do smaku. Jajka gotujemy na twardo obieramy , przekrawamy na pół i podajemy w sosie warzywnym.
Sos warzywny doprawiamy Vegeta Natur do grillowanych warzyw
I na koniec
Wiosenne jajka na liściach szpinaku
składniki
7 jajek
5 łyżek kukurydzy
2 kawałki papryki marynowanej
Przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu,
25 dag twarogu
natka pietruszki
składniki
7 jajek
5 łyżek kukurydzy
2 kawałki papryki marynowanej
Przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu,
25 dag twarogu
natka pietruszki
Vegeta
Jajka gotujemy na twardo. Pięć ugotowanych jajek przekrawamy i usuwamy żółtka dwa pozostałe siekamy razem z wyjętymi żółtkami. Do posiekanych jajek dodajemy pokruszony twaróg , odcedzona kukurydzę , posiekana natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę marynowaną . Doprawiamy pastę jogurtem ,majonezem, dodajemy mieszankę przypraw pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy Vegetę do smaku. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy obficie do jajek. Faszerowane jajka układamy na liściach szpinaku ,posypujemy obficie przyprawą
Jajka gotujemy na twardo. Pięć ugotowanych jajek przekrawamy i usuwamy żółtka dwa pozostałe siekamy razem z wyjętymi żółtkami. Do posiekanych jajek dodajemy pokruszony twaróg , odcedzona kukurydzę , posiekana natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę marynowaną . Doprawiamy pastę jogurtem ,majonezem, dodajemy mieszankę przypraw pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy Vegetę do smaku. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy obficie do jajek. Faszerowane jajka układamy na liściach szpinaku ,posypujemy obficie przyprawą
Ewa Sidor www.MojakuchniaMalutka.blogspot.com aby do wiosny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz