Pan pomidor wlazł na tyczkę. I przedrzeźnia ogrodniczkę. "Jak pan może, Panie pomidorze?!" Oburzyło to fasolę: "A ja panu nie pozwolę !
Nasze kochane pomidorki , że są smaczne i zdrowe to wiemy :) Na przedwiośniu nie ma smacznych pachnących krajowych pomidorków . Dlatego używajmy te aromatyczne zamknięte w kartoniku.
Firma Podravka oferuje nam przeogromną gamę pomidorowych produktów.
W mojej kuchni króluję pomidory krojone z kartoniku. W ofercie mamy pomidory z rożnymi dodatkami.
- Z oliwą i czosnkiem
- Z ziołami prowansalskimi
-Z kaparami i oregano
-Pomidory krojone z chilli
-Pomidory krojone
Są to pełnowartościowe, naturalne produkty bez konserwantów, dostępne w wygodnych, funkcjonalnych kartonikach.
Produkty pomidorowe mają szerokie zastosowanie nie tylko do
potraw z kuchni włoskiej takich jak: różnego rodzaju dania z makaronu
typu spaghetti czy lasagne, pizza, bruschetta, ale także w tradycyjnej
kuchni polskiej: zupa pomidorowa, sos do mięsa, gołąbków, ryb, ryżu czy
dodatek do sałatek.
W mojej kuchni użyłam krojonych pomidorów do rożnych dań . Były sosy, chili, salsy, zupy .
Kilka moich propozycji.
Drobiowe pałeczki w sosie pomidorowym
składniki
1 kg pałeczki z kurczaka,
1/2 łyżeczki kolendra
1 szklanka śmietany,
1 szklanka bulionu,
pieprz kolorowy ziarnisty świeżo mielony do smaku
1 kartonik pomidory krojone Z oliwa i czosnkiem PODRAVKA
papryka słodka mielona ok 1 łyżeczki
1 ząbek czosnku
1 łyżka olej do smażenia,
1/2 szt cebuli
Pałeczki
z kurczaka myjemy i osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Podsmażamy na złoto kurczaka na oleju. Dodajemy paprykę słodką i
kolendrę. Mieszamy dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekana cebulę
-smażymy. Podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok 10 min. Następnie
dodajemy pomidory krojone z kartonika. Dusimy ok 10 min. Doprawiamy
sola i pieprzem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Podajemy ozdobione
rzeżuchą.
Wegetariańskie chili
składniki
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula,
1 szt czerwona papryka,
1 puszka cieciorki
1 puszka fasoli czerwonej
1 kartonik krojone pomidory PODRAVKA
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki sproszkowane chili,
3 ząbki czosnek,
1 łyżeczka mielony kminek
1 łyżeczka oregano
świeża kolendra,
1 szt limonka,
Sól
bakłażan 1 szt
W
żeliwnym kociołku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebule i paprykę.
Smażymy i mieszamy ok 3 min. Dodajemy pokrojonego bakłażana . Dodajemy
cieciorkę i fasole wcześniej odcedzone z zalewy. Mieszamy . Zalewamy
pokrojonymi pomidorami i dodajemy wszystkie sproszkowane przyprawy i
wyciśnięty czosnek. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy bulion. Dusimy ok 20
min. Po tym czasie dodajemy sól do smaku i pokrojone zioła. Przed
podaniem kropimy limonką .
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z wędzoną papryką
składniki
Pomidory krojone z oliwa i czosnkiem Podravka
odrobina papryki ostrej wędzonej
pierś z kurczaka 2 szt
śmietana 1 szklanka
sól ziołowa do smaku
masło 1 łyżka
cebula 1/2 szt
pieprz kolorowy
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy , kroimy na porcje. Solimy solą ziołową doprawiamy pieprzem i grillujemy na patelni.
Na
patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekana cebulką -mieszamy
chwilę. Dodajemy paprykę ostra wędzoną do smaku . Dolewamy 1 kartonik
pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem . Mieszamy i zagotowujemy .
Solimy solą ziołową , doprawiamy pieprzem . Podlewamy ok 1 szklanką
bulionu. Dusimy . Po ok 10 min zaciągamy śmietaną . Sosem polewamy
usmażoną pierś z kurczaka .
Pyszne pulpeciki w pomidorach
składniki
50 dag mięso indycze mielone,
1 woreczek ryż biały PODRAVKA
1 szt cebula,
1 karton pomidory krojone PODRAVKA
1 łyżka masło,
1 łyżka przyprawa w płynie,
1 szklanka śmietana,
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki
Ryż
gotujemy według przepisu na opakowaniu następnie studzimy. Ryż dodajemy
do mięsa mielonego. 1 cebulę obieramy i ścieramy na tarce , taka
dodajemy do mięsa. doprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem. Mieszamy
dobrze. Dodajemy wyciśnięty czosnek-jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do
lodówki. Następnie formujemy kulki mokrą dłonią i wrzucamy na osolony
wrzątek. Dodajemy kostkę bulionową i wlewamy pomidory z kartonu.
Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy miodem ,solą pieprzem do smaku.
Zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki.
SMACZNEGO I POMIDOROWEGO DNIA Z PODRAVKĄ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz