Nie ma Wigilii , Świąt Bożego Narodzenia bez ryby. Może być pieczona ,smażona ,w galarecie ,z sosem czy na zimno jak ryba po grecku ,rolmops czy sałatki śledziowe .
Co wybrać ,co przyrządzić ?Wybór trudny . Na rynku mamy pełną gamę ryb :morskie i słodkowodne -pstrągi, karpie ,łososie, mintaje ,miruny ,okonie ,szczupaki i wile innych. Na co się zdecydować w te święta ?...
Nawet dzieci wiedzą, że
spożywanie ryb jest zdrowe. Zawierają one dużo białka oraz kwasów
tłuszczowych omega-3 i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Na rynku mamy duży wybór ryb
morskich i słodkowodnych .Ceny tych rybek są prawie wyrównane
.
Tradycja mówi karp na święta , jeżeli tak to warto wiedzieć co oprócz walorów smakowych dostaniemy od wigilijnego karpika .
Tradycja mówi karp na święta , jeżeli tak to warto wiedzieć co oprócz walorów smakowych dostaniemy od wigilijnego karpika .
Mięso karpia jest cenionym
produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami
białego mięsa. Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z
liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz
łatwo przyswajalne białko. Zawartość tłuszczu powoduje, że
karpia zalicza się do średnio tłustych. Mięso karpia poza łatwo
przyswajalnym białkiem posiada również w swoim składzie cenne
witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest również
dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, potas,
selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.
Drugą wigilijną rybką jest
pstrąg .Wybiera go coraz więcej ludzi .Pstrąg to coś z wyższej
półki -ryba królewska . Wartości odżywcze podobne do karpia choć
to ryba smaczniejsza ,mięso ma bardziej delikatne i jest mniej
kaloryczna -nie ma tyle tłuszczu .
A co z rybami morskimi łosoś śledź,miętus,miruna ,dorsz .....zawierają dużą porcję zdrowia
A co z rybami morskimi łosoś śledź,miętus,miruna ,dorsz .....zawierają dużą porcję zdrowia
*.jod – niezbędny do
produkcji hormonów tarczycy;
* selen – zapewnia
działanie wszystkich komórek, działa przeciwnowotworowo;
- * fluor – niezbędny dla zdrowia zębów i kości;
* żelazo – odpowiada za aktywność fizyczną, koncentrację i sprawność umysłową, jego brak powoduje anemie, zaburzenia łaknienia i wpływa na obniżenie odporności;
* magnez – wzmacnia mięśnie, koi nerwy; jego brak w organizmie powoduje bezsenność i uczucie zmęczenia;
* cynk – bierze udział w mineralizacji kości, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę;
* wapń – niezbędny budulec kości.
Podsumowując kwestię wyboru ryby -Jaką rybkę by nie wybrał to inwestycja w zdrowie nasze i naszej rodziny .
RYBA PSUJE SIĘ OD GŁOWY !!!
- I to najważniejsze -nie jaką rybę wybierzemy tylko to ,żeby ryba była świeża.
Kilka wskazówek dotyczących kupowania ryby Obejrzyj oskrzela, szczęki, oczy i łuski. Oskrzela i szczęki powinny być ciemno różowe, a oskrzela przylegać do ciała ryby - blady kolor -ryba już długo leży. Spójrz jej w oczy.- powinny być szkliste, wypukłe i jasne. Łuski tak jak skrzela powinny przylegać do ciała ryby. Rybka powinna być śliska, a nie lepka. Jak jeszcze nie dowierzasz sobie, czy wybrałaś świeża rybę to zanurz ją w wodzie. Ryba świeża tonie, a nieświeża pływa . Kolejny test naciskamy rybę palcem skórka powinna szybko wrócić do góry -w starej rybie zostanie dziura po palcu!
- Długo myślałam i znalazłam złoty środek na wigilijną rybkę -równowaga :)
Na moim wigilijnym stole będzie i rybka z morza i rybka słodkowodna .
-Śledziki podam w sałatce i jako przystawka
-Ryba w galarecie to tradycyjne -karp
-Ryba smażona w tym roku -pstrąg
-Ryba pieczona - miętus królewski -pyszny :)
Kilka przepisów z mojego świątecznego stołu .
Świąteczna przystawka z śledzia i buraków
składniki
4 szt śledzie matiasy,
3 szt buraki,
1 cebula,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna Podravka
olej rzepakowy
Śledzie moczymy ok 2 godziny .Po moczeniu kroimy w kawałki lekko na skos.Buraczki dobrze myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. zimne buraki kroimy w plastry .Na plasterki buraków układamy śledzika .Z reszty buraków wycinamy gwiazdki i ozdabiamy śledzie. Cebule siekamy solimy dodajemy troszkę oliwy mieszamy i wykładamy dookoła przystawki. Całość kropimy oliwą solimy i doprawiamy pieprzem .
Świąteczny karpik w ziarnach słonecznika
składniki
* 4 szt filet karpia,
* 1/2 szkl płatki kukurydziane,
* 4 łyżki ziaren słonecznika
* Sól,
* pieprz,
* oliwa,
* jajko
Filet karpia solimy i doprawiamy pieprzem , obtaczamy w rozbitym jajku . Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu ,dodajemy soli do smaku i ziarenka słonecznika -panierkę dobrze mieszamy .W gotowej panierce obtaczamy filet i smażymy na oleju na złoty kolor .
Życzę smacznych i bogatych w rybę świąt .
Ewa Sidor
(www.MojakuchniaMalutka.blogspot.com )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz