Jak smakują Bieszczady ?
Zapraszam na cykl artykułów o tradycjach kulinarnych Bieszczad i województwa Podkarpackiego.
Tu się urodziłam tu mieszkam tu
gotuję i jadam . Dlatego opowiem coś o smakach mojego regionu. Jacy ludzie żyli i żyją w Bieszczadach
Bojkowie, Łemkowie, Żydzi i Polacy .
Każdy żył inaczej ze względu na odmienną kulturę, tradycję i
zwyczaje.
Kuchnia była prosta i uboga .Opierała
się głównie na płodach leśnych i rolnych .Ludzie gotowali z tego
co mieli ,co wyhodowali i co upolowali.
Tradycyjne jadło Bieszczad.
Kilka ciekawostek kulinarnych -wszystko jadalne :) choć ma tajemnicze nazwy .
Hreczynki -są to kotlety z kaszy gryczanej z mielonym mięsem i czosnkiem.Warenyky – pierogi z mąki razowej z farszem z kapusty, kaszy gryczanej z skwarkami
Zalewajka na maślance – zupa na bazie maślanki, podawana z ziemniakami.
Bandurjanki – placki ziemniaczane podawane ze śmietaną.
Fuczki – ciasto naleśnikowe z kapustą, smażone na patelni.
Knesze- pierogi smażone z farszem z kapusty
Bryja -zupa owocowa
Chudajewa z ziemniakami – zupa z dużą ilością czosnku , z ziemniakami z skwarkami
W Bieszczadach obserwujemy także duży wpływ sąsiadów za granicy - Ukrainy .Tajemnicze nazwy potraw wywodzą się z kuchni łemkowskiej oraz ukraińskiej, których wpływy od wieków silnie zarysowały się w kulturze i tradycji regionu.
Pieliemieni - małe
ukraińskie pierożki.
Barszcz Ukraiński – z
fasoli ,kapusty ,buraków
Halyszki ziemniaczane- coś w rodzaju klusek
Jedną ze starszych receptur przekazywanych sobie z ust do ust od pokoleń są podkarpackie proziaki potocznie zwane prosiakami.
Są to placki, pieczone na
płycie kuchennej o kształcie owalnym lub prostokątnym.
Dokładny przepis podam , ale jeszcze nie dziś.
W naszym rejonie działa bardzo dużo
Kół Gospodyń Wiejskich . Prawie każda gmina ma taki skarb , a
Pani przechodzą same siebie .Serwują wspaniałą kuchnię od ciast ,sałatek ,wędlin ,smalcu poprzez miody i nalewki .
W wielu gospodarstwach
agroturystycznych także spotkamy wspaniałą ekologiczną
,regionalna kuchnię,ale o tym jeszcze będę pisać.
Dziś przedstawię przepis na pyszne
pierożki -KNYSZE
Pierożki pieczone z farszem ziemniaczano- gryczanym-
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
4 żółtka
1/2 margaryny
1 cebula
1 woreczek kaszy gryczanej ,1 kg ziemniaków
1 kg mąki
vegeta do smaku
Ciasto drożdżowe -1 kg
mąki przesiewamy, dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2
szklankach mleka .Zagniatamy ciasto- odstawiamy na 1 godzinę .
Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli, 4 żółtka i 1/2 roztopionej
ostudzonej margaryny .Wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. Po 30
minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm .Wycinamy
kołka nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w
piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Inny sposób to bierzemy kawałek ciasta drożdżowego w środek kładziemy farsz i podwijamy ciasto pod spód formując bułeczkę .
Farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy. Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową .Mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem- farsz ma być pikantny i zamykamy garnek aby kasza doszła w gorących ziemniakach .Taki proces trwa ok 30 min Zimny farsz nakładamy do pierogów .
Ewa Sidor Farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy. Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową .Mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem- farsz ma być pikantny i zamykamy garnek aby kasza doszła w gorących ziemniakach .Taki proces trwa ok 30 min Zimny farsz nakładamy do pierogów .
CDN..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz