Są tacy, którzy od czosnku stronią, ze
względu na nieprzyjemny zapach który wydzielamy wraz z potem po jego spożyciu
oraz tacy, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez chociażby ząbka czosnku. Ja z pewnością należę do tych drugich! Zaostrza apetyt, leczy infekcje, jest afrodyzjakiem.
Działa jako silny antyoksydant zwalczając działanie wolnych rodników. Czosnek działa przeciwbakteryjne na układ pokarmowy i oddechowy, przeciwgrzybicze, leczy przeziębienie, hamuje rozwój wirusa grypy.
Zawiera witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, mikro i makroelementy: wapń, potas, żelazo, magnez. Uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga zwalczyć katar. Intensywny smak i zapach pojawia się po rozgnieceniu ząbków, na skutek rozpadu enzymatycznego alliiny do allicyny. W takim stanie zachowuje najwięcej właściwości leczniczych.
Stymuluje wydzielanie żółci, dzięki czemu reguluje trawienie – stąd częste występowanie czosnku w potrawach ciężkostrawnych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi. Dowiedziono jego działanie antynowotworowe.
Nie powinny go
stosować osoby z nadwrażliwym żołądkiem, oraz cierpiące na nadkwaśność i
refluks.
Czosnek w kuchni
Ząbki czosnku w
całości gotowane lub pieczone mają delikatny, słodkawy i lekko orzechowy smak.
W takiej postaci używa się go nawet do
słodkich wypieków. Można całe ząbki
czosnku dodać do ciasta marchewkowego lub bakaliowych muffinek.
Pikantnego,
ostrego smaku i charakterystycznego aromatu nabiera po zgnieceniu lub rozdrobnieniu.
Jeśli smażymy czosnek trzeba bardzo uważać, aby nie zbrązowiał, bo robi się
gorzki.
Doskonale wzbogaca
smak dań mdłych i pozbawionych wyrazu – przyprawia się nim m.in. skorupiaki
słodkowodne i owoce morza oraz białe twarogi.
Dzięki właściwościom
antybakteryjnym od wieków był stosowany do konserwacji mięs i ryb, w zasadzie
pod wszystkimi szerokościami geograficznymi. Wystarczy zamarynować mięso
mieszanką zgniecionego czosnku, soli, ostrych przypraw, a trwałość mięsa lub
ryby przedłuży się o kilka dni (przy przechowywaniu w lodówce). Jest niezbędnym
dodatkiem kiełbas, pieczeni, pasztetów. Dodaje się go także do marynowanych
warzyw.
Świetnie pasuje do
sosów pomidorowych i grzybowych. Jest podstawowym składnikiem francuskiego sosu
aioli, dodawanego do jajek, warzyw i ryb.
Klasyczny sos vinegrette wzbogaca się często czosnkiem, dla podkreślenia
smaku świeżych warzyw sałatkowych. Bez czosnku nie można sobie wyobrazić
greckiego sosu jogurtowego: tzatziki.
Pomaga doprawić
zarówno tłuste i ciężkostrawne zupy fasolowe, jak i delikatne zupy kremy.
Stosuje się go nawet do przyrządzenia drinka na bazie soku pomidorowego z ostrą
tobasco: tzw. Krwawej Mary.
Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust
Czosnek jest
przyprawą tak wszechstronną, że łatwiej byłoby wymienić rodzaje potraw do
których czosnku z zasady się nie dodaje, gdyby jeszcze tylko można było ukryć
ten nieprzyjemny zapach.
Aby nie dokuczał
osobom nam towarzyszącym najlepiej jeść go wspólnie z nimi, zwłaszcza, że
uważany jest za afrodyzjak. Jeśli jednak musimy się pozbyć dokuczliwego odorku
– spróbujmy gryźć liście zielonej pietruszki, świeżej mięty lub tymianku.
Niektórzy doradzają popicie czosnkowej potrawy czerwonym winem, niestety podobno działa dopiero trzeci kieliszek…
Czosnek polski czy chiński?
Najwięcej
czosnku sprowadza się z Chin. Chiński czosnek jest śnieżnobiały, ma duże,
dorodne główki, łatwiej się go obiera ale w smaku jest łagodniejszy, zawiera
mniej olejków eterycznych i wykazuje słabsze działanie przeciwbakteryjne, ze
względu na mniejszą ilość allicyny. Z tego też powodu chińskie odmiany czosnku
nie przechowają się przez całą zimę tak jak polskie, ponieważ spleśnieją.
Polski najwyżej obeschnie. Podejrzewa się, że chiński czosnek jest modyfikowany
genetycznie i może mieć działanie rakotwórcze. Polski czosnek pomimo
tego, że ma mniejsze ząbki i wymaga więcej cierpliwości przy obieraniu będzie
bardziej ostry, aromatyczny, będzie skuteczniej zapobiegał chorobom i dłużej
się przechowa.
Spośród
chińskich odmian jedna stanowi wyjątek, jest to starożytna odmiana czosnku
Jinxian Da Suan, który został wpisany na listę regionalnych produktów
chronionych w UE ze względu na oznaczenie geograficzne. (Dorota Berezowska)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz