Coś w tym jest -dlatego mając 800 gatunków ryżu , gotujmy , kombinujmy, twórzmy , szalejmy i jedzmy .
Ryż stanowi doskonałą podstawę
głównego posiłku, wspaniale nadaje się także do przystawek ,
sałatek , zapiekanek , deserów i zup.
Jest podstawą żywienia 1/3 ludności
świata, dlatego mamy tysiące przepisów z wykorzystaniem ryżu .
Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów .
Zawiera ponadto witaminy (zwłaszcza z
grupy B), sole mineralne (fosfor, wapń, magnez, cynk, kobalt, mangan
oraz fluor). W jego siad wchodzi także spora ilość łatwo
przyswajalnego białka .
Ryż lubi mieć stopy w wodzie,a głowę w słońcu----------- tak ja ja :)
W mojej kuchni ryżu jak wody . Zawsze
mam ryż dziki – serwuję go gdy spodziewam się gości . Brązowy
jadam prawie codziennie , kolorowy wykorzystuję do sałatek ,
jaśminowy do deserów a biały w różnych gatunkach do dań
głównych.
Coś wspaniałego połączenie 3 rodzajów ryżu pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje .
3 kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami
składniki
1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
10 szt oliwki zielone,
masło,
pieprz,
Sól morska- MŁYNEK
mix sałat
Ryż 2 kolory gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie podsmażamy go na patelni na masełku doprawiając solą morską i pieprzem do smaku. Tuńczyka lekko odcedzamy z oleju na sicie. Dodajemy do ryżu. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do potrawy. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatką z mixu sałat z sosem winegret.
3 kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami
składniki
1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
10 szt oliwki zielone,
masło,
pieprz,
Sól morska- MŁYNEK
mix sałat
Ryż 2 kolory gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie podsmażamy go na patelni na masełku doprawiając solą morską i pieprzem do smaku. Tuńczyka lekko odcedzamy z oleju na sicie. Dodajemy do ryżu. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do potrawy. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatką z mixu sałat z sosem winegret.
Jeżeli mamy ochotę na coś ostrego , pysznego i niskokalorycznego i zapraszam do zrobienia tej sałatki. Pyszny smak uzyskamy dzięki paście AJVAR Podravka.
Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
składniki
1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki kiszone,
4 ogórki konserwowe
5 szt oliwki zielone
1 szt cebula biała,
2 kawałki papryka marynowana,
papryka słodka mielona
papryka mielona ostra,
pieprz biały
pasta warzywna Ajvar Podravka
1 łyżka majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę marynowana odcedzamy i kroimy drobno. Ogórki kiszone i korniszony kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Oliwki odcedzamy i siekamy. wszystkie warzywa mieszamy z ryżem . doprawiamy sola ,pieprzem i paprykami. Mieszamy z majonezem i pasta pomidorową. Jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy mocno i podajemy z sałatą.
Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
składniki
1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki kiszone,
4 ogórki konserwowe
5 szt oliwki zielone
1 szt cebula biała,
2 kawałki papryka marynowana,
papryka słodka mielona
papryka mielona ostra,
pieprz biały
pasta warzywna Ajvar Podravka
1 łyżka majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę marynowana odcedzamy i kroimy drobno. Ogórki kiszone i korniszony kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Oliwki odcedzamy i siekamy. wszystkie warzywa mieszamy z ryżem . doprawiamy sola ,pieprzem i paprykami. Mieszamy z majonezem i pasta pomidorową. Jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy mocno i podajemy z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz