wtorek, 22 stycznia 2013

Ryba króluje


W moim domu ryby nie brakuje. Mąż wędkarz na ścianach jego trofea , za szafą wędki a każdej dziurze przynęty wędkarskie na stoliku czasopisma a w biblioteczce książki o rybach .
Otwierając oczy po przebudzeniu widzę rybę więc jak tu się nie zainspirować :).
Dlatego w mojej kuchni ryba gości często , ale tylko na talerzu .
Najbardziej odżywcze i zdrowe są ryby morskie a najlepsze przyrządzone w wersji light , bez panierek i jak z najmniejszą ilością tłuszczu .

I tak zainspirowana i głodna zrobiłam lekką rybkę pieczoną w papilotach .

Łosoś zapiekany z sosem pesto

składniki

    3 szt ziemniaki,
    2 szt marchewka,
    2 kawałki łososia filet bez skóry
    1 pęczek bazylia,
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki orzeszki piniowe,
    1 łyżka startego parmezanu
    sól morska
    vegeta natur 

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Wrzucamy na osolony wrzątek na ok 8 min. Odcedzamy na sicie. Ugotowane warzywa podzielić na dwie porcje . Z foli aluminiowej robimy jakby miseczki układamy warzywa na nich kawałek łososia, i znów warzywa – warzywa oprószamy vegetą , zawijamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok 20 min . Następnie rozchylamy folię i pieczemy jeszcze ok 10 min . Robimy sos pesto. Miksujemy bazylię z orzeszkami czosnkiem i solą morską , dodajemy parmezan -miksujemy. Sosem polewamy rybę i warzywa. Podajemy w papilotach lub wykładamy na talerz .




1 komentarz:

  1. Ja do pesto dodaję jeszcze zawsze ciut oleju (osobiście preferuję rzepakowy bo nie ma smaku), żeby przypominało bardziej gęsty sos niż pastę :)

    OdpowiedzUsuń