Organizując przyjęcia karnawałowe i nie tylko chodzi tu o urodziny ,imieniny wiem , że dobrze sprawdzają się mini przystawki . Takie malutkie śliczne i smaczne potrawy na jeden ząb .
Proponuję też aby te przystawki były lekkie nie tłuste a najlepiej z dużą ilością warzyw i owoców czyli zdrowe .
Fajne jest też to ,że te smakołyki wkładamy do buzi i nie ma zbędnych widelców noży ,talerzy . Nie ma mycia stosu naczyń :)
Kilka moich propozycji .
Mini galaretki warzywne z chrzanową czapą .
Paszteciki warzywne
Mini Kanapeczki z pastą twarogowo -warzywną z kiełkami
Sushi maki
Paczuszki z ryżu dzikiego
Bardzo dobrze na imprezach sprawdzają się różnego rodzaju pasty i dipy. Możemy je podać z chipsami ,waflami, tostami, grzankami czy bułeczkami .
Kiedy mamy już cały stół mini przystawek nie zapomnijmy o schłodzeniu napoi i alkoholu . Teraz została tylko dobra zabawa.
Podaję przepis na lekka zdrową przystawkę z ryżu . Podane jest w miseczce po awokado.
Kiedy kupujemy awokado zwróćmy uwagę ,żeby było miękkie ale bez plam i
przebarwień .Jeżeli kupimy twarde owińmy je w gazetę i pozostawmy na
nasłonecznionym parapecie z 1-2 dni -pięknie nam dojrzeje.
Awokado ze sałatką ryżową
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
2 ząbki czosnku
5 kulek rzodkiewki
4 paluszki krabowe,
2 szt awokado,
sól do smaku,
pieprz kolorowy
natka pietruszki,
1 szt ogórek zielony
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy go. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i delikatnie środek ,miseczka po awokado przyda się do serwowania sałatki. Awokado dusimy widelcem doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i odrobina soku z cytryny . Mieszamy je z zimnym ryżem . Ogórka zielonego obieramy i ścieramy na tarce -odciskamy sok i dodajemy do ryżu . Rzodkiewki ścieramy na tarce duże oczka. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podajemy w miseczkach po awokado. Posypujemy posiekaną natka pietruszki .
Awokado ze sałatką ryżową
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
2 ząbki czosnku
5 kulek rzodkiewki
4 paluszki krabowe,
2 szt awokado,
sól do smaku,
pieprz kolorowy
natka pietruszki,
1 szt ogórek zielony
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy go. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i delikatnie środek ,miseczka po awokado przyda się do serwowania sałatki. Awokado dusimy widelcem doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i odrobina soku z cytryny . Mieszamy je z zimnym ryżem . Ogórka zielonego obieramy i ścieramy na tarce -odciskamy sok i dodajemy do ryżu . Rzodkiewki ścieramy na tarce duże oczka. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podajemy w miseczkach po awokado. Posypujemy posiekaną natka pietruszki .
Bawiąc się i zajadając tak lekkie przystawki nie grozi nam kac i problemy żołądkowe na drugi dzień .
Będziemy w formie i gotowi na dalsze karnawałowe szaleństwo.
Ewa Sidor
www.MojakuchniaMalutka.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz