piątek, 4 stycznia 2013

Karnawał 2013 czas zacząć

Karnawał trwa także czas na szaleństwo nie tylko na parkiecie . Szalejmy w kuchni gotujmy ,  zapraszajmy przyjaciół i bawmy się !

Organizując przyjęcia karnawałowe i nie tylko chodzi tu o urodziny ,imieniny  wiem , że dobrze sprawdzają się mini przystawki . Takie malutkie śliczne i smaczne potrawy na jeden ząb .
Proponuję też aby te przystawki były lekkie nie tłuste a najlepiej z dużą ilością warzyw i owoców czyli zdrowe .

Fajne jest też to ,że te smakołyki wkładamy do buzi i nie ma zbędnych widelców noży ,talerzy . Nie ma mycia stosu naczyń :)
Kilka moich propozycji .

Mini galaretki warzywne z chrzanową czapą .

Paszteciki warzywne
Mini Kanapeczki z pastą twarogowo -warzywną  z kiełkami
Sushi  maki
Paczuszki z ryżu dzikiego


Bardzo dobrze na imprezach sprawdzają się różnego rodzaju pasty  i dipy. Możemy je podać z chipsami ,waflami, tostami, grzankami  czy bułeczkami .

Kiedy mamy już cały stół mini przystawek nie zapomnijmy o schłodzeniu napoi i alkoholu . Teraz została tylko dobra zabawa.

Podaję przepis na lekka zdrową przystawkę z ryżu . Podane jest w miseczce po awokado.


Kiedy kupujemy awokado zwróćmy uwagę ,żeby było miękkie ale bez plam i przebarwień .Jeżeli kupimy twarde owińmy je w gazetę i pozostawmy na nasłonecznionym  parapecie z 1-2 dni -pięknie nam dojrzeje.

Awokado ze sałatką ryżową
składniki

    1 woreczek ryżu brązowego Podravka
    2 ząbki czosnku
    5 kulek rzodkiewki
    4 paluszki krabowe,
    2 szt awokado,
    sól do smaku,
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki,
    1 szt ogórek zielony

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy go. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i delikatnie środek ,miseczka po awokado przyda się do serwowania sałatki.  Awokado dusimy widelcem doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i odrobina soku z cytryny . Mieszamy je z zimnym ryżem . Ogórka zielonego obieramy i ścieramy na tarce -odciskamy sok i dodajemy do ryżu . Rzodkiewki ścieramy na tarce duże oczka. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podajemy  w miseczkach po awokado. Posypujemy posiekaną natka pietruszki .




Bawiąc się i zajadając tak lekkie przystawki nie grozi nam kac i problemy żołądkowe  na drugi dzień .
Będziemy w formie i gotowi na dalsze karnawałowe szaleństwo.


Ewa Sidor 
www.MojakuchniaMalutka.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz