poniedziałek, 15 października 2012

"Zmysł smaku" Jan Brueghel,1618 Prado, Madryt



Jedzenie w naszym życiu przechodzi różne etapy, ten pierwszy gdzie ważniejsza od samego jedzenia jest potrzeba bliskości z rodzicielką, kolejny, który często kojarzy się z chęcią jedzenia tylko kilku ulubionych, znanych smaków i niechęcią do poznawania nowych. Ale jak dobrze, że przychodzi ten etap, w którym chcemy poznawać, szukać, łączyć i tworzyć nowe smaki. Jak dobrze, kiedy oprócz przyjemności z jedzenia mamy przyjemność z dzielenia się wrażeniami z kimś bliskim. Jedzenie to sztuka, którą tworzymy za pomocą zmysłów: wzroku, słuchu, węchu, ale nade wszystko smaku. Dlatego to sztuka wyjątkowa, której kreatorem jest zmysł smaku.
Dla mnie, jako autorki nazwy bloga ZMYSŁ SMAKU, w przygotowywanych przeze mnie daniach, na pierwszym miejscu jest zawsze smak. Umiejętność  kreowania smaku jest tą umiejętnością do której dążę każdego dnia, nie tylko gotując, ale myśląc o tym, co można w kuchni stworzyć. (Katarzyna Hryciuk)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz