wtorek, 29 stycznia 2013

Ryż lubi mieć stopy w wodzie,a głowę w słońcu

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

Coś w tym jest -dlatego mając 800 gatunków ryżu , gotujmy , kombinujmy, twórzmy , szalejmy  i jedzmy  .



               Ryż stanowi doskonałą podstawę głównego posiłku, wspaniale nadaje się także do przystawek , sałatek , zapiekanek , deserów i zup.
Jest podstawą żywienia 1/3 ludności świata, dlatego mamy tysiące przepisów z wykorzystaniem ryżu .


             Ryż stanowi  bogate źródło węglowodanów .
Zawiera ponadto witaminy (zwłaszcza z grupy B), sole mineralne (fosfor, wapń, magnez, cynk, kobalt, mangan oraz fluor). W jego siad wchodzi także spora ilość łatwo przyswajalnego białka .

Ryż lubi mieć stopy w wodzie,a głowę w słońcu-----------   tak ja ja :) 


W mojej kuchni ryżu jak wody . Zawsze mam ryż dziki – serwuję go gdy spodziewam się gości . Brązowy jadam prawie codziennie , kolorowy wykorzystuję do sałatek , jaśminowy do deserów a biały w różnych gatunkach do dań głównych.


 Coś wspaniałego połączenie 3 rodzajów ryżu pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje .

 3 kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami

 składniki

    1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
    1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
    10 szt oliwki zielone,
     masło,
    pieprz,
    Sól morska- MŁYNEK
    mix sałat

Ryż 2 kolory gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie podsmażamy go na patelni na masełku doprawiając solą morską i pieprzem do smaku. Tuńczyka lekko odcedzamy z oleju na sicie. Dodajemy do ryżu. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do potrawy. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatką z mixu sałat z sosem winegret.


 Jeżeli mamy ochotę na coś ostrego , pysznego i niskokalorycznego i zapraszam do zrobienia tej sałatki. Pyszny smak uzyskamy dzięki paście AJVAR Podravka.

Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
składniki
  1 woreczek ryżu Podravka
    2  ogórki kiszone,
    4  ogórki konserwowe
    5 szt oliwki zielone
    1 szt cebula biała,
    2 kawałki papryka marynowana,
    papryka słodka mielona
    papryka mielona ostra,
    pieprz biały
    pasta warzywna Ajvar Podravka
    1 łyżka majonezu


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę marynowana odcedzamy i kroimy drobno. Ogórki kiszone i korniszony kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Oliwki odcedzamy i siekamy. wszystkie warzywa mieszamy z ryżem . doprawiamy sola ,pieprzem i paprykami. Mieszamy z majonezem i pasta pomidorową. Jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy mocno i podajemy z sałatą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz