sobota, 27 kwietnia 2013
Krewetki pasują na wiosnę !
Krewetki - są świetnym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też wiele witamin z grupy B. Pomagającej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, często również hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, wspomagającej regulację poziom cholesterolu. Krewetki są bardzo dobrym źródłem składników takich jak: jod, selenu, oraz fluor. Zawierają także żelazo, cynk i magnezu.
Tyle dobroczynności w tak małych skorupiakach , więc pozostaje nam tylko je polecać i zajadać.
Dziś połączyłam je z zdrowym ryżem brązowym i dzikim tworząc lekkie zdrowe danie.
Wiosenna sałatka na ciepło z krewetkami
składniki
1/2 szklanki ryż brązowy Podravka
1/2 szklanki ryż dziki Podravka
sałata,
1 pomidor,
1 pomarańcza,
1/2 szt awokado,
krewetki,
1 ząbek czosnku
1 łyżka masło,
Sól morska- MŁYNEK,
szczypior
Ryż brązowy i dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Krewetki obieramy z pancerzy i podsmażamy na masełku z wyciśniętym czosnkiem. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Awokado obieramy i kroimy w paski. Szczypior siekamy. Z pomarańcza robimy filety i kroimy go w kostkę. Kawałek pomarańcza zostawiamy aby wycisnąć z niego sok. Na talerzu podajemy wymieszany ryż układamy na nim podsmażone krewetki polewamy sosem z smażenia. Układamy pomidory , awokado i sałatę. Posypujemy sola morską kawałkami pomarańczy i szczypiorem. Wykańczamy kropiąc sokiem z pomarańczy .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz