sobota, 27 kwietnia 2013

Krewetki pasują na wiosnę !


 Krewetki - są świetnym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też wiele witamin z grupy B. Pomagającej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, często również hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, wspomagającej regulację poziom cholesterolu. Krewetki są bardzo dobrym źródłem składników takich jak: jod, selenu, oraz fluor. Zawierają także żelazo, cynk i magnezu.
Tyle dobroczynności w tak małych skorupiakach , więc pozostaje nam tylko je polecać i  zajadać.

Dziś połączyłam je z zdrowym ryżem brązowym i dzikim tworząc lekkie zdrowe danie. 



Wiosenna sałatka na ciepło z krewetkami


składniki
   1/2 szklanki ryż brązowy Podravka
    1/2 szklanki ryż dziki Podravka
    sałata,
    1  pomidor,
    1  pomarańcza,
    1/2 szt awokado,
    krewetki,
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masło,
    Sól morska- MŁYNEK,
    szczypior

Ryż brązowy i dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Krewetki obieramy z pancerzy i podsmażamy na masełku z wyciśniętym czosnkiem. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Awokado obieramy i kroimy w paski. Szczypior siekamy. Z pomarańcza robimy filety i kroimy go w kostkę. Kawałek pomarańcza zostawiamy aby wycisnąć z niego sok. Na talerzu podajemy wymieszany ryż układamy na nim podsmażone krewetki polewamy sosem z smażenia. Układamy pomidory , awokado i sałatę. Posypujemy sola morską kawałkami pomarańczy i szczypiorem. Wykańczamy kropiąc sokiem z pomarańczy .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz