czwartek, 2 maja 2013

Maj miesiącem szczupaka --Szczupak zapiekany w pomidorach



Każdy wędkarz wie ,że 1 maja kończy się okres ochronny szczupaka i można wybrać się z wędką na poszukiwanie tej ryby.
I tak stało się w moim domu - mąż wędkarz wyruszył , wrócił i przyniósł szczupaczka . Tradycja została zachowana  :)

Chciałam w tym roku zrobić go inaczej , myślałam i wymyśliłam nową recepturę na majowego szczupaka.


Szczupak zapiekany w pomidorach z kaszą jaglaną

składniki
    1 szklanka kasza jaglana,
    1 szt szczupak,
    1 szt Pomidory krojone  PODRAVKA
    1 szt cebula,
    1 szt bakłażan,
    2 łyżeczki cukier,
    czosnek niedźwiedzi,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    papryka słodka mielona
    2 ząbki czosnek,
    uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka

Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w większe kawałki. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką  i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Następnie smażymy rybę najlepiej na patelni grillowej bez tłuszczu.
Bakłażana kroimy w plastry solimy , cukrzymy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy.
Grillujemy na patelni bakłażana. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana na niego kawałki ryby i zalewamy pomidorami z puszki. Wierzch doprawiamy - posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej , odrobiną cukru , pieprzu kolorowego. Zapiekamy w piekarniku ok 15 min . Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła mieszamy i serwujemy.


















SMACZNEGO MAJA :)

Ewa Sidor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz