wtorek, 28 maja 2013

Zapiekanki z konfiturą z cebuli duszonej w occie balsamicznym




To było drugie śniadanie inspirowane programem Jakubiaka. Polecam także na kolacje i grille.
Konfitura ma słodkawo-kwaśno-pikantny smak. Doskonała do zapiekanek z serem pleśniowym, żółtym, kozim, bryndzą lub oscypkiem. Myślę, że pasuje także do wędlin i pieczonych mięs i oczywiście grilla. Sądzę, że nie byłaby głupia do wędzonej ryby na ciepło, ale to na własną odpowiedzialność.

Można zawekować. Ja zrobiłam ze zwykłej cebuli, ale będę także próbować z czerwoną cebulą i innymi jej odmianami. Dałam wino białe, półwytrawne, ale można też użyć czerwonego, wytrawnego, a jak nie ma pod ręką, to więcej octu balsamicznego. Trzeba uważać, żeby karmelu nie przypalić, bo konfitura będzie gorzka. Ja dodałam odrobinę czosnku, ale to nie jest konieczne. Jeśli będziecie w długi weekend grillować koniecznie spróbujcie!!! A oto przepis:

Składniki

4 łyżki cukru
1 duża cebula
4 bułki z ziarnami
8 plasterków żółtego sera
Pół szklanki octu balsamicznego
Sok z połowy cytryny
Pół ząbka czosnku
1 kieliszek wina białego
8 podwójnych listków świeżej bazylii
Sól
Pieprz

Wykonanie

Na rozgrzaną patelnię lub rondel wsypać cukier i kilkakrotnie mieszając podgrzewać aż do powstania  jasnego karmelu. Dodać masło, obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę i mieszać. Chwilę dusić, dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, wino, sól. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia karmelu, a potem od czasu do czasu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i pieprz. Dusić aż sos się zredukuje do postaci w niezbyt gęstej konfitury, a cebula będzie miękka i nabierze koloru. Bułki przekroić, podpiec z serem, nałożyć konfiturę i przybrać bazylią.

A na koniec wytwory mojej córki, która, jak twierdzi zabawiła się w mamę i przygotowała fikuśne kanapki a potem je sfotografowała. Brawo Kaja.

(Dorota Berezowska)


3 komentarze:

  1. Brawo Kaja. :) A zapiekankę w długi weekend zrobić spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń