środa, 20 marca 2013

Nowalijki - Za i Przeciw

Nowalijki - Ich widok cieszy nasze oczy, gdyż po długim jesienno - zimowym okresie jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych pierwszych warzyw.


Ogórki, pomidor, sałata, rzodkiewka, szczypior to warzywa, które chętnie kupujemy wraz z nadejściem wiosny. Czy są zdrowe? 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie . Na pewno są smaczne , pachną zachęcająco i  chcemy je mieć na naszym talerzu .

Nowalijki uprawiane są w szklarniach i nie ma co ich porównywać z warzywami z gruntu. 
Aby nowalijki pojawiły się wczesną wiosną w naszych sklepach stosowane są nawozy , ale do warzyw gruntowych też jest używana chemia :( no chyba ,że mamy piękny ogródek lu działeczkę i hodujemy wszystko ekologicznie:)

 Pamiętajmy, że nowalijki mogą nam zaszkodzić. Najbardziej szkodliwe są te, które nawożone były nawozami azotowymi. Azotyny spożywane w dużych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Pamiętajmy aby nie trzymać warzyw w filii , a jak kupimy zafoliowane to szybko ściągnąć folię i dobrze umyć warzywa. Ponieważ w  zamkniętych woreczkach foliowych  azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny.

Więc zachowajmy umiar i bardzo dobrze  myjmy nowalijki przed spożyciem.

Moja propozycja załóżmy mały ogródek na parapecie . Włóżmy cebulę do szklanki z wodą ,będzie cudowny szczypior, posiejmy rzeżuchę  czy posadźmy korzeń pietruszki do ziemi wykiełkuje nam zielona natka. I aby do lata ......


Sałatka wiosenna 
składniki
-3 jajka na twardo
-1 ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewek
-szczypiorek
-natka pietruszki
-Vegeta natur do sałatek
-olej lniany
-koperek

Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce duże oczka . Rzodkiewkę i ogórka zielonego także ścieramy na tarce. Zieleninę siekamy drobno. Składniki mieszamy z olejem lnianym. Doprawiamy Vegeta do sałatek.
Sałatkę chłodzimy i podajemy .





Kolorowa sałata 

składniki
-sałata zielona
-korniszony ok 3 szt
-pomidor 2 szt
-cebulka młoda
-natka pietruszki
-koperek
olej rzepakowy
-sól,pieprz do smaku


Sałatę dobrze myjemy i rwiemy w kawałki. Korniszony kroimy w plasterki. Pomidory dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy posiekaną dymka ,koperkiem i natką . Polewamy olejem rzepakowym dobrej jakości. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.Na koniec posypujemy posiekaną cebulką .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz