środa, 6 marca 2013

Pomidorowo i zdrowo

Pan pomidor wlazł na tyczkę. I przedrzeźnia ogrodniczkę. "Jak pan może, Panie pomidorze?!" Oburzyło to fasolę: "A ja panu nie pozwolę !


Nasze kochane pomidorki , że są smaczne i  zdrowe to wiemy :) Na przedwiośniu nie ma smacznych pachnących krajowych  pomidorków .  Dlatego używajmy te aromatyczne zamknięte w kartoniku.
Firma Podravka oferuje nam przeogromną gamę pomidorowych produktów.

W mojej kuchni króluję pomidory krojone z kartoniku. W ofercie mamy pomidory z rożnymi dodatkami. 


- Z oliwą i czosnkiem 
- Z ziołami prowansalskimi
-Z kaparami i oregano
-Pomidory krojone z chilli
-Pomidory krojone


Są to pełnowartościowe, naturalne produkty bez konserwantów, dostępne w wygodnych, funkcjonalnych kartonikach.
Produkty pomidorowe mają szerokie zastosowanie nie tylko do potraw z kuchni włoskiej takich jak: różnego rodzaju dania z makaronu typu spaghetti czy lasagne, pizza, bruschetta, ale także w tradycyjnej kuchni polskiej: zupa pomidorowa, sos do mięsa, gołąbków, ryb, ryżu czy dodatek do sałatek.





W mojej kuchni użyłam krojonych pomidorów do rożnych dań . Były sosy, chili, salsy, zupy .
Kilka moich propozycji.


Drobiowe pałeczki w sosie pomidorowym
składniki

    1 kg pałeczki z kurczaka,
    1/2 łyżeczki kolendra
    1 szklanka śmietany,
    1 szklanka bulionu,
    pieprz kolorowy ziarnisty świeżo mielony do smaku
    1 kartonik pomidory krojone Z oliwa i czosnkiem PODRAVKA
    papryka słodka mielona ok 1 łyżeczki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka olej do smażenia,
    1/2 szt cebuli

Pałeczki  z kurczaka myjemy i osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Podsmażamy na złoto kurczaka na oleju. Dodajemy paprykę słodką i  kolendrę. Mieszamy dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekana cebulę -smażymy. Podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok 10 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z kartonika. Dusimy ok 10 min. Doprawiamy sola  i pieprzem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Podajemy ozdobione rzeżuchą.





Wegetariańskie chili

składniki
 2 łyżki oliwy z oliwek,
    1 cebula,
    1 szt czerwona papryka,
    1 puszka cieciorki
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 kartonik krojone pomidory PODRAVKA
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżeczki sproszkowane chili,
    3 ząbki czosnek,
    1 łyżeczka mielony kminek
    1 łyżeczka oregano
    świeża kolendra,
    1 szt limonka,
    Sól
   bakłażan 1 szt
W żeliwnym kociołku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebule i paprykę. Smażymy i mieszamy ok 3 min. Dodajemy pokrojonego bakłażana . Dodajemy cieciorkę i fasole wcześniej odcedzone z zalewy. Mieszamy . Zalewamy pokrojonymi pomidorami i dodajemy wszystkie sproszkowane przyprawy i wyciśnięty czosnek. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy sól do smaku i pokrojone zioła. Przed podaniem kropimy limonką .






Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z wędzoną papryką

składniki

Pomidory krojone z oliwa i czosnkiem Podravka
odrobina papryki ostrej wędzonej
pierś z kurczaka 2 szt
śmietana 1 szklanka
sól ziołowa do smaku
masło 1 łyżka
cebula 1/2 szt
pieprz kolorowy

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy , kroimy na porcje. Solimy solą ziołową doprawiamy pieprzem i grillujemy na patelni.
Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekana cebulką -mieszamy chwilę. Dodajemy paprykę ostra wędzoną do smaku . Dolewamy 1 kartonik pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem . Mieszamy i zagotowujemy . Solimy solą ziołową , doprawiamy pieprzem . Podlewamy ok 1 szklanką bulionu. Dusimy . Po ok 10 min zaciągamy śmietaną . Sosem polewamy usmażoną pierś z kurczaka .






Pyszne pulpeciki w pomidorach

składniki
    50 dag mięso indycze mielone,
    1 woreczek ryż biały PODRAVKA
    1 szt cebula,
    1 karton pomidory krojone PODRAVKA
    1 łyżka masło,
    1 łyżka przyprawa w płynie,
    1 szklanka śmietana,
    1 łyżeczka miodu
     2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mąki

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu następnie studzimy. Ryż dodajemy do mięsa mielonego. 1 cebulę obieramy i ścieramy na tarce , taka dodajemy do mięsa. doprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem. Mieszamy dobrze. Dodajemy wyciśnięty czosnek-jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki. Następnie formujemy kulki mokrą dłonią i wrzucamy na osolony wrzątek. Dodajemy kostkę bulionową i wlewamy pomidory z kartonu. Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy miodem ,solą pieprzem do smaku. Zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki.






SMACZNEGO I POMIDOROWEGO DNIA Z PODRAVKĄ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz