sobota, 23 marca 2013

WIOSENNA ODSŁONA RYŻU


      Wraz z nadejściem wiosny zmieniamy nasz sposób odżywiania się . Przygotowujemy potrawy lekkie kolorowe. W naszym menu gości dużo sałatek , warzyw , owoców .

Dobrym składnikiem łączącym warzywa jest ryż . Możemy go wykorzystać jako składniki sałatki , dania z patelni czy użyć go do faszerowania warzyw . Wspaniale pasuje tez podany na słodko jako deser z sezonowymi owocami .

Dzięki temu ,że użyjemy w naszej wiosennej potrawie będziemy dużej najedzenia a nasz organizm odżywi się i dostanie dawkę energii.

Na rynku mamy dużo rodzajów odmian ryżu .
Ja dbająca o zdrowie i linie używam najczęściej ryżu brązowego i dzikiego .


Potrawy z dodatkiem ryżu wspaniale pasują na stół WIELKANOCNY .


                                           

Święta tuż za rogiem dlatego życzę już Wszystkim wesołych i zdrowych Świąt .
                  

Moje wiosenne propozycje .

Wielkanocne jajka faszerowane dziki ryżem
składniki
  -  1 woreczek ryż dziki Podravka
  - 4 szt ogórki konserwowe 
  - 5 jajek
  -  majonez
   - sól,pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo . 4 jajka przecinamy i wyciągamy żółtka . Żółtka i jedno całe jajko siekamy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Zimny mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone ogórki. Mieszamy doprawiamy sola i pieprzem dodając majonez. Mieszamy i chłodzimy . Taki farsz nakładamy do jajek.

                   





Jajko sadzone na dzikim ryżu

składniki
1 woreczek ryżu dzikiego Podravka
1 marchewka
dymka
sos sojowy
3 jajka
pieprz , sól do smaku
olej rzepakowy dobrej jakości
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dymkę siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy starta marchewkę i dymkę . Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż . Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Na osobnej patelni smażymy sadzone jako , solimy je do smaku i podajemy na ciepłym ryżu.


  


Sandacz na ryżu z kiełkami i sosem chilli.

Składniki
  • 2 filety z sandacza
  • 3 łyżki sosu chilli słodki
  • 1 opakowanie ulubione kiełki
  • ryż jaśminowy Podravka
  • masło 1 łyżka
  • sól,pieprz do smaku
Filet z sandacza myjemy osuszamy i smażymy na patelni grillowej z obu stron. Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż doprawiamy sola i pieprzem do smaku i łączymy z łyżką masła. Na talerzu serwujemy ryż na nim układamy sandacza dookoła układamy kiełki. Całość polewamy sosem chilli słodkim.

 




Wiosenna sałatka ryżowa z brokułem i paluszkami krabowymi

składniki
1 woreczek ryżu białego Podravka
5 paluszków krabowych
12 średniej wielkości brokuła
majonez
jajka ugotowane na twardo 3 szt
pieprz sól do smaku

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy . Brokuła myjemy kroimy w róże i gotujemy na parze. Kiedy brokuły są gotowe studzimy je i kroimy drobno , dodajemy do zimnego ryżu. Paluszki krabowe kroimy w plasterki a jaka siekamy . Składniki mieszamy z sobą , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Dodajemy majonez i mieszamy. Odstawiamy na ok 20 min i podajemy .

  


Sałatka dzika z fetą

składniki

1 ser feta
1 woreczek ryżu dzikiego Podravka
pomidorki koktajlowe
sos winegret
natka pietruszki


Ryz dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy go. Zimny ryz układamy na półmisku . Pomidorki koktajlowe kroimy i układamy na ryżu. Dodajemy pokrojony ser feta. Całość polewamy sosem winegret . Podajemy







Wiosenne kulki ryżowe

składniki

1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki zielone
czosnek 3 ząbki
sól,pieprz do smaku
olej lniany
natka pietruszki

Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu doprawiamy go sola , białym pieprzem i olejem lnianym. Ogórki zielone dobrze myjemy nie obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę . Czosnek i ogórki dodajemy do ryżu . Mieszamy dobrze dodajemy posiekana natkę i jeszcze raz doprawiamy do smaku solą . Mokrymi rękami formujemy kulki . Układamy na je na talerzu i podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietana .






WESOŁYCH APETYCZNYCH ŚWIĄT .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz