Wraz z nadejściem wiosny zmieniamy
nasz sposób odżywiania się . Przygotowujemy potrawy lekkie
kolorowe. W naszym menu gości dużo sałatek , warzyw , owoców .
Dobrym składnikiem łączącym warzywa
jest ryż . Możemy go wykorzystać jako składniki sałatki , dania
z patelni czy użyć go do faszerowania warzyw . Wspaniale pasuje
tez podany na słodko jako deser z sezonowymi owocami .
Dzięki temu ,że użyjemy w naszej
wiosennej potrawie będziemy dużej najedzenia a nasz organizm odżywi
się i dostanie dawkę energii.
Na rynku mamy dużo rodzajów odmian
ryżu .
Ja dbająca o zdrowie i linie używam
najczęściej ryżu brązowego i dzikiego .
Potrawy z dodatkiem ryżu wspaniale pasują na stół WIELKANOCNY .
Święta tuż za rogiem dlatego życzę już Wszystkim wesołych i zdrowych Świąt .
Moje wiosenne propozycje .
Wielkanocne jajka faszerowane dziki
ryżem
składniki
- 1 woreczek ryż dziki Podravka
- 4 szt ogórki konserwowe
- 5 jajek
- majonez
- sól,pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo . 4 jajka
przecinamy i wyciągamy żółtka . Żółtka i jedno całe jajko
siekamy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Zimny
mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone ogórki. Mieszamy doprawiamy
sola i pieprzem dodając majonez. Mieszamy i chłodzimy . Taki farsz
nakładamy do jajek.
Jajko sadzone na dzikim ryżu
składniki
1 woreczek ryżu dzikiego Podravka
1 marchewka
dymka
sos sojowy
3 jajka
pieprz , sól do smaku
olej rzepakowy dobrej jakości
Ryz gotujemy według przepisu na
opakowaniu . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.
Dymkę siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy starta marchewkę i
dymkę . Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż . Doprawiamy
sosem sojowym i pieprzem do smaku. Na osobnej patelni smażymy
sadzone jako , solimy je do smaku i podajemy na ciepłym ryżu.
Sandacz na ryżu z kiełkami i sosem
chilli.
Składniki
- 2 filety z sandacza
- 3 łyżki sosu chilli słodki
- 1 opakowanie ulubione kiełki
- ryż jaśminowy Podravka
- masło 1 łyżka
- sól,pieprz do smaku
Filet z sandacza myjemy osuszamy i
smażymy na patelni grillowej z obu stron. Ryz gotujemy według
przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż doprawiamy sola i pieprzem do
smaku i łączymy z łyżką masła. Na talerzu serwujemy ryż na nim
układamy sandacza dookoła układamy kiełki. Całość polewamy
sosem chilli słodkim.
Wiosenna sałatka ryżowa z brokułem i
paluszkami krabowymi
składniki
1 woreczek ryżu białego Podravka
5 paluszków krabowych
12 średniej wielkości brokuła
majonez
jajka ugotowane na twardo 3 szt
pieprz sól do smaku
Ryż gotujemy według przepisu na
opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy . Brokuła myjemy kroimy w róże
i gotujemy na parze. Kiedy brokuły są gotowe studzimy je i kroimy
drobno , dodajemy do zimnego ryżu. Paluszki krabowe kroimy w
plasterki a jaka siekamy . Składniki mieszamy z sobą , doprawiamy
solą i pieprzem do smaku . Dodajemy majonez i mieszamy. Odstawiamy
na ok 20 min i podajemy .
Sałatka dzika z fetą
składniki
1 ser feta
1 woreczek ryżu dzikiego Podravka
pomidorki koktajlowe
sos winegret
natka pietruszki
Ryz dziki gotujemy według przepisu na
opakowaniu. Następnie studzimy go. Zimny ryz układamy na półmisku
. Pomidorki koktajlowe kroimy i układamy na ryżu. Dodajemy
pokrojony ser feta. Całość polewamy sosem winegret . Podajemy
Wiosenne kulki ryżowe
składniki
1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki zielone
czosnek 3 ząbki
sól,pieprz do smaku
olej lniany
natka pietruszki
Ryz gotujemy według przepisu na
opakowaniu . Po ugotowaniu doprawiamy go sola , białym pieprzem i
olejem lnianym. Ogórki zielone dobrze myjemy nie obieramy i ścieramy
na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę . Czosnek i ogórki
dodajemy do ryżu . Mieszamy dobrze dodajemy posiekana natkę i
jeszcze raz doprawiamy do smaku solą . Mokrymi rękami formujemy
kulki . Układamy na je na talerzu i podajemy z sosem czosnkowym lub
kwaśną śmietana .
WESOŁYCH APETYCZNYCH ŚWIĄT .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz